Debrecen sau cum am descoperit civilizaţia.

Singura ţară străină pe care am vizitat-o este Ungaria şi de fiecare dată m-a impresionat şi m-am întors cu drag în ţara lui Franz Liszt. De data asta am fost la Debreţin şi a fost cum nu se poate mai frumos.

Un oraş curat cu oameni amabili şi cu multe spaţii verzi aşa l-aş descrie. Am învăţat cum să spun mulţumesc în maghiară chiar de la un vânzător de acolo care a fost foarte amabil şi mi-a explicat şi cum se pronunţă corect.

Mulţi pleacă cu idea preconcepută cum că ungurii sunt oameni răi, reci şi neprimitori dar vă pot spune cu mâna pe inimă că nu este deloc aşa. Ba din contră. Atât acum la Debreţin cât şi la Budapesta acum 3 ani au fost foarte amabili. O doamnă chiar s-a oferit să ne ghideze pe drumul cel bun văzând că ne învărteam aiurea pe centura Budapestei căutând ieşirea. Dacă nu venea ea ne duceam lejer către Austria :D. Era în maşină şi ne-a făcut semn să o urmăm. Nu prea vezi aşa ceva la noi în ţară.

Altceva ce nu am mai văzut la noi deşi poate că este , că doar nu am fost eu în toate oraşele ţării ,doar în vreo jumătate din ele dacă nu mai bine au fost toaletele publice. Erau dotate cu chiuvetă , săpun lichid , doua suluri de hârtie şi un parfum dulce şi bineînţeles curăţenie lună. Dacă ştiţi pe undeva pe la noi aşa ceva vă rog să îmi ziceţi. Am auzit că în Braşov ar fi.

Aşa încă ceva plăcut. Nu am văzut gunaoie pe jos şi nici câini vagabonzi. Dacă erai pe drum şi aveai nevoie să arunci gunoiul erau agăţaţi saci de gunoi din loc în loc. Drumurile foarte bine marcate şi nu trec prin sate ca la noi. Vezi plăcuţa cu numele satului dar el e la câţiva metri în stânga sau dreapta. Frumos ce să mai.

În imaginea de mai jos este centrul lor. O piaţetă mare cu tot ce vrei. Şi biserica reformată calvinistă ( dacă nu mă înşel).

Concluzia pe care am tras-o ? La alţii se poate la noi din păcate nu. Suntem cu 100 de ani în urma multor ţări.

Spune-ţi părerea !

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s