De veghe în lanul de secară.

Am auzit foarte multe despre cartea asta şi de multe ori mi-am zis că o să o citesc dar de fiecare dată o lăsam baltă. Şi tare rău mai făceam. Zău că da !

Cred că ştiam de ea de la o vârstă destul de fragedă pentru că mereu mi s-a părut cunoscută şi niciodată nu ştiam de unde. Dar într-o zi m-am decis că ar fi timpul să văd şi eu despre ce e vorba mai exact. Cineva mi-a zis că i-a schimbat viaţa, şi acum înţeleg de ce. Înţeleg de ce ar trebui să se afle pe lista multora dintre noi ca literatură obligatorie şi mai presus de orice înţeleg de ce a fost şi este atât de lăudată.

Desigur, sunt şi vor fi şi persoane cărora cartea nu le vorbeşte în niciun fel şi nu le trezeşte niciun sentiment.

Uneori trebuie să ştii să citeşti printre rânduri pentru a înelege, mi-a spus cineva înţelept.

Nu am să vă povestesc cartea, nicidecum. Eu nu ştiam nimic despre ea atunci când am deschis-o pentru prima dată. Şi, e mai frumos aşa. Zău că e!

Am să vă spun doar că Holden Caulfield , personajul în jurul căreia se învârte universul acestei cărţi vă va plăcea din prima clipă.  Vă veţi regăsi în el şi poate vă veţi aduce aminte de clipele adolescenţei.  Holden, cu firele lui albe de păr cu care vrea să dea impresia că este mai matur pentru a putea bea un whisky in loc de obişnuita Cola, vă va captiva.

El e adolscentul rebel care nu agrează şcoala şi ar face orice să scape de ea. Are un limbaj trivial, bea şi fumează excesiv , nu agrează nimic şi crede că toţi sunt falşi. Ăsta e Holden.  Confuz , plin de vicii, cu gânduri contradictorii şi vise măreţe.

Lectură plăcută!

 

Titlu românesc: De veghe în lanul de secară
Titlu original: The Catcher in the Rye
Autor: J.D.Salinger

coperta1

11 thoughts on “De veghe în lanul de secară.

Spune-ţi părerea !

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s